Programma Sint Maartenconferentie 2016

Gastvrijheid

Op deze pagina staat de dagindeling weergegeven. Daarnaast worden de diverse onderdelen en workshops beschreven.

PROGRAMMA

09.30 Inloop, informatiemarkt en Syrisch koor
10.00 Opening: dhr. Gerard Klein Koerkamp, voorzitter van Solidair Groningen & Drenthe
10.05 Overdracht aan dagvoorzitter dhr. Hermen van Dorp
10.10 Burgemeester dhr. Peter den Oudsten
10.30 Dagvoorzitter: koppeling met volgende spreker 10.35 dhr. Erik Borgman
10.55 Dagvoorzitter: koppeling met koor volgende spreker
11.00 Syrisch vluchtelingen koor: New Life Groningen Choir
11.20 Dagvoorzitter: koppeling met volgende spreker
11.25 dhr. Rodaan Al Galidi 11.45 Dagvoorzitter: gelegenheid tot vragen stellen aan alle sprekers
12.00 Dagvoorzitter: afsluiting van ochtendprogramma
12.15 Uitleg middagprogramma

LUNCHPAUZE, INFORMATIEMARKT en ONTMOETING 12.15-13.15 uur

13.15 Start van de workshop naar keuze
14.15 Afsluiting door de workshopleiders
14.25 Dagvoorzitter: aankondiging van de voorstelling
14.30 Voorstelling “As I Left My Father’s House”
16.00 Dagvoorzitter i.s.m. dhr. Bright Richards: gelegenheid tot vragen stellen
16.30 Afsluiting van de conferentie

 

NEW LIFE GRONINGEN CHOIR
Toekomstacademie voor asielzoekerskinderen

New Dutch Connections inspireert (ex)asielzoekers in zichzelf te geloven en anderen te betrekken bij het realiseren van hun toekomstdromen zodat ze hun talenten inzetten in de maatschappij.

نحن مجموعة شباب وصبايا سوريين ، بعدتنا الحرب عن بلدنا ! التقينا بهولندا بخرونغين تحديدا و حبينا نعكس صورة ايجابية عن السوريين للشعب الهولندي لهيك عملنا فرقة و سميناها "نيو لايف". من فرقتنا ببساطة حبينا نشكر الشعب الهولندي اللي وقف جنبنا و ساعدنا . بمساعدة و تشجيع من قبل كتير ناس هولنديين حضرنا فديو كليب نغني في بلغتنا العربية و بلغتن الهولندية. سوا مع بعض رح تكون رسالتنا ورسالتهم وحدة. " نحن شباب منغني للحب و السلام و الأمل. حياة جديدة مليئة بالتفاؤل رح تبلش مع كل شخص فينا"

 

ASHUKA KLEURRIJK FRYSLÂN KOOR
Het Kleurrijk Fryslân Ashuka koor is een projectkoor van Kleurrijk Fryslân dat toewerkt naar een concert of activiteit.

 

INFORMATIEMARKT

Op de informatiemarkt zullen verschillende organisaties die actief zijn op het gebied van ondersteuning aan vluchtelingen en nieuwkomers zich presenteren. U heeft tijdens de inloop en middagpauze tijd om kennis te maken, informatie te delen en u kunt natuurlijk uw vragen stellen. Veel organisaties die ’s middags een workshop verzorgen zullen aanwezig zijn op de informatiemarkt.

 

WORKSHOPS

U dient op de aanmeldpagina een keuze te maken voor een workshop. Er zijn tien verschillende workshops. U kunt aangeven waar uw eerste, tweede en derde voorkeur ligt. Op basis van de hoeveelheid aanmeldingen zal de organisatie de deelnemers indelen, waardoor de kans bestaat dat u terechtkomt bij de workshop van uw tweede of derde keuze.

>> Inhoud van de workshops:

1. Vluchtelingenwerk Noord Nederland: : Activiteiten voor vluchtelingen in eigen omgeving
Tijdens deze workshop krijgt u praktische informatie over onze organisatie en bij wie u lokaal terecht kunt. Verder denken we samen na over activiteiten voor vluchtelingen in de eigen omgeving. Heeft u zelf een mooi voorbeeld uit de praktijk dan horen we dat uiteraard graag. Ook is er de mogelijkheid om met vluchtelingen in gesprek te gaan, dit kan gewoon gaan over alledaagse dingen om elkaar beter te leren kennen.

2. Geloven in Samenleving: Hoe komen we in contact met migranten?
Tijdens deze workshop is er aandacht voor de religie en de cultuur van migranten. Nederlanders hebben meer een ik-cultuur terwijl migranten meer een wij-cultuur gewend zijn. Dat is een (groot) verschil en hoe gaan we daar mee om?

3. Geloven in Samenleving: De vooroordelenkoffer
Een interactieve workshop waar vooroordelen ten aanzien van vluchtelingen worden ontmaskerd en besproken.

4. Kleurrijk Fryslân: Kleurrijk Vieren
Een kennismaking met de bijeenkomsten ‘Kleurrijk Vieren’. Deelnemers aan deze workshop (inleiding, filmpje en interactie) gaan ervaren, dat je samen met verschillende religies en levensbeschouwingen Kleurrijk kunt Vieren, dat je samen kunt geloven in een wereld die van iedereen is en dat je samen kunt bouwen aan die ene wereld, op basis van de fundamenten van afzonderlijke religies en levensbeschouwingen, waarin gastvrijheid een grote rol speelt.

5. Stichting INLIA Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op….(Matth 25:35)
Uitgeprocedeerde asielzoekers, dakloze vreemdelingen… Wat kunnen / mogen kerken doen? Een verkenning van de (on)mogelijkheden om ‘de vreemdeling in onze poorten’ bij te staan en hoe u (als kerk) van betekenis kunt zijn.

6. Solidairs Friesland, Groningen en Drenthe: Wat is een maatje en hoe kan een maatje van betekenis zijn?
Wat kun je als maatje betekenen voor een nieuwkomer? Wat is de meerwaarde van het maatje zijn en wat komt daar allemaal bij kijken? Het blijkt namelijk dat maatjes een positieve invloed hebben op het welbevinden van de nieuwkomers. Ontdenk wat u hierin zou kunnen betekenen.

7. Noorderpoort Inburgeren is meer dan het leren van de Taal
Hoe ziet een inburgeringstraject eruit, want inburgeren is veel meer dan alleen het leren van de Nederlandse taal. Cursisten vertellen wat ze allemaal (moeten) doen om de taal onder de knie te krijgen en wat ze daarnaast hopen te bereiken. Tijdens de workshop vertellen vrijwilligers hoe zij binnen en buiten de klas de inburgeraars ondersteunen.

8. New Dutch Connections: Empowerment jonge alleenstaande asielzoekers

9: Stichting Groningen Verwelkomt: Hoe kan ik als individu en als kerk van betekenis zijn voor vluchtelingen?
Groningen Verwelkomt bouwt aan communities waar Groningers en vluchtelingen zich welkom voelen en zich thuis weten. Welke levensovertuiging je ook hebt, iedereen is welkom. Veelkleurigheid is onze kracht. Deze stichting is nu al erg blij met onder andere kerken die een maatschappelijke rol vervullen en nodigen andere kerken hiertoe uit.

10: Best Practices: Inspirerende praktijkvoorbeelden
Van o.a. de Goede Herderparochie, locatie Petrus en Pauluskerk

 

VOORSTELLING

De conferentie sluit af met de indrukwekkende voorstelling “As I Left My Father’s House”. De organisatie van de conferentie is zeer verheugd dat het gelukt is om deze voorstelling in het programma van de conferentie op te nemen. Laat uw hart raken door de voorstelling die gebaseerd is op waargebeurde vluchtverhalen van migranten. Lees HIER meer over de inhoud van de voorstelling. De mogelijkheid is aanwezig om een keuze te maken alleen voor het ochtend- dan wel middagprogramma. Wij adviseren echter om het complete programma mee te maken.